Bevægelse og grovmotorik

At dele kropsforståelse op i fragmenter kan give god mening, hvis der skal kigges på en konkret handling, eller hvis en konkret indlæring skal findes sted. Men i barnets univers er kroppen jo bare kroppen, hvor motorik og motivation, bevægelse og begejstring, gerne skal gå hånd i hånd. Det vi hos bobles kalder bevægeglæden.

Motorik – og i særdeleshed grovmotorikken – er en vigtig byggesten, for barnets fundament til at udvikle sig i alle de helt igennem vidunderlige retninger livet kan byde på.

Grovmotorikken skal ses på som kroppens bedste ven. Den kan bogstavelig talt åbne døre – døre til et socialt liv, en sundt liv, et sjovt liv. Et liv – hvor hvis det grovmotoriske potentiale er veludviklet – der også har indflydelse på indlæring. Ja faktisk viser studier, at fysisk træning der styrker motorikken, har en positiv effekt på den faglige præstation.

Så alt i alt, er der kun godt at sige om grovmotorikken – ja mere af det. Et barn kan aldrig gøre noget grovmotorisk forkert, men hvis det er svært eksempelvis at lave sprællemand, når man er startet i skole, jamen så kan det være en rigtig god idé at øve sig.

Det er faktisk helt på sin plads at bruge udtrykket ”øvelse gør mester” – at nogen skal øve sig lidt mere end andre, er altså helt okay. Den grundlæggende grovmotorik skal tages alvorligt, men er ingen konkurrence – sjov og ballade, nysgerrighed og nærvær skal skabe motivation for mere bevægelse!

Og med grovmotorik tænkes der faktisk groft – altså brug af de store led, brug af de basale sanser, udvikling af de basale færdigheder. Færdigheder som at rulle, krybe, kravle, stå, gå, hoppe, snurre, balancere, koordinere, justere kraft og handling – ja der er nok, kroppen skal blive klog på. Derfor er alle hverdagens små handlinger, om det er af praktisk karakter eller i fri leg, motorik for barnet. Over tid giver det kropslig mening, kropslig forståelse og den bedste grundbetingelse for at kende sit eget værd.

Derfor er jeg fortsat af hele mit hjerte så begejstret for bObles univers, fordi det på en enkel, smuk, legende og sjov måde får inviteret den vigtige grovmotorik indenfor i stuerne.

Venligst fysioterapeut Louise Hærvig