Gå videre
Fri fragt på ordrer over DKK 499,- ✓ Levering 1-3 hverdage ✓
Den motoriske udvikling

Med Louise Hærvig - Børnefysioterapeut fra Børneriet.dk

bObles har udviklet fem "Tumleikoner", som hver især repræsenterer helt naturlige og grundlæggende elementer i den motoriske udvikling.
Det at ligge på maven, rulle, kravle, stå, gå, hoppe og balancere gælder til alle tider i alle aldre og er selve grundkernen i kropslig udfoldelse. Læs mere om tumleikonerne længere nede på siden, eller dyk ned i det store video bibliotek med gode råd og vejledning til motoriske øvelser, skrædersyet til dit barns alder.

ØVELSER TIL BABY 0-6 MÅNEDER

Den motoriske udvikling for 0-6 måneder

For det helt lille nyfødte barn er maden og søvnen, kyssene, kærligheden, nærværet og nærheden det allervigtigste. Det er så basalt, og det må aldrig forsvinde. Alligevel sker der hurtigt en forandring i dit barns univers. Alt det omkring jer, duftene, lydene, følelserne, men især nysgerrigheden på omverdenen og på at lære hinanden at kende, bliver en løftestang i barnets videre udvikling.

For det helt lille barn er måden, du bærer dit barn maveliggende på armen, alt imens du nusser ryggen, en dejlig måde at bruge og styrke udholdenheden i nakke- og rygmuskulatur. Når barnet har fået lidt hovedkontrol, må dit barn gerne ligge på maven lidt mere selvstændigt. Det kan være på dine ben eller på gulvet – sammen med dig, så det bliver ved med at være sjovt.

For den lidt større baby, hvor der ses begyndende hovedkontrol midt for, vil det være fint at tænke i variationsmuligheder for barnet. Barnet kan ligge på en lille slidske/forhøjning. Gerne hvor der også er mulighed for et lille vip eller bevægelse, for det kan faktisk gøre det nemmere at ligge og holde hovedet op mod tyngden. Når nakkens og ryggens muskulatur er stærk, og naturligvis også barnets forside, vil det at kigge sig omkring, helt over skulderen, være nemt og skabe grobund for den videre bevægeglade udvikling.

I bobles TumleUnivers er det netop det lille vip, den lille runding eller den bredde understøttelsesflade, der støtter så fint op om, at dit barn bliver motorisk stimuleret med dejlig variation. Kroppen er ret vild med det, når den skal gøre sig klar til al den bevægeglæde, der ligger lige foran den.

Der sker så utrolig meget de første 6 måneder af dit barns liv. For det helt lille barn er det først aktuelt at rulle selvstændigt omkring sin egen akse omkring 4-5-månedersalderen. Rullet består af flere sammensatte kropslige komponenter, og det er herligt at øve sig lidt. Så tænk rullet ind i eksempelvis puslesituationen, hvor dit barn kan vendes fra side til side og kigge til højre og til venstre. De stimuli er bl.a. vestibulært og så fine for dit barn at opnå en tryg fornemmelse af. Hvis og når den maveliggende position føles tryg, stærk og sikker, vil det være nemmere for barnet at søge henimod rullet. Det er også i den maveliggende position, at dit barn begynder at krybe. For rigtig mange børn sker det inden for de første 6 måneder. At krybe har de bedste betingelser i en bomuldsdragt på et glat gulv, hvor dit barn blot kan suse afsted med et aktivt krydsmønster.

I bObles Tumleunivers elsker vi at skabe motorisk rum. Sådan at det at rulle, krybe og kravle bliver en automatiseret del af dit barns motoriske udvikling. Lav derfor motorisk fjolleri ved at rulle ned af Krokodillens slidske – hold fast, hold øje og vær altid nærværende, for det skal ikke kun være sjovt, men også altid sikkert. Krybet er måske også på vej – og her er det helt oplagt at tænke i ”forhindringer” der stimulerer til kropslig variation. Læg en Kylling eller Skildpadde, der kan krybes henover – de kan både ligge stabilt eller med et lille vip.

For den helt lille baby og det lille barn er det ikke så aktuelt at stå og gå. Alligevel vil I opleve, at når jeres barn i denne periode udvikler sig fra at være i sit fleksionsmønster til at kunne ligge på maven - og måske krybe af sted og bruge arme og ben asymmetrisk – så vil jeres barn også have trang til at stå op, alt imens I støtter ved at holde det under armene. Standfasen vil typisk være på dit skød og ofte med helt stive ben – og når benene ikke er stive, ja så vil de give efter, symmetrisk og lidt pludseligt.

Vi vil så gerne byde indenfor i bObles Tumleunivers, så når dit barns ben får lyst til at stå, kan to Fisk ved siden af hinanden, en lille og stor, være super velegnede. To størrelser Fisk giver nemlig forskellige niveauer, og i bObles Tumleunivers er vi vilde med niveauforskelle. Helt enkelt fordi det stimulerer til variation i dit barns bevægemønster.

At tænke hoppet ind som en motorisk handling kan virke helt fjollet for det helt lille barn. Alligevel vil det at vugge eller selv have fjedrende bevægelser, alt imens du har barnet i din favn, være det, der virker beroligende for dit barn. Oftest kommer det helt naturligt til os, når barnet er uroligt, at vi vugger det i favnen og selv er i bevægelse, lige så stille. Vi hopper ikke, slet ikke! Men vi laver alligevel bevægelser, der går ind og stimulerer barnets sansemotorik, så det er dejligt at være i sin babykrop. Så i den helt spæde fase er der ingen hop, men i løbet af de første 6 måneder vil vi alligevel ofte se begyndende tiltag til dette. For hvis og når dit barn gerne vil stå på dit skød med stive ben, og benene giver efter, oftest pludseligt, så sætter vi timingen ind og løfter op – og det er næsten et hop.

I bObles Tumleunivers vil vi derfor gerne tænke hoppefornemmelsen ind. Og det kan gøres rigtig fornøjeligt og allerbedst på en Donut. Dens fjedrende materiale er ideel til den hoppende fornemmelse. Så sæt dig på en stor eller mellemstor Donut med dit barn i dine arme, og skab en vuggende, hoppende fornemmelse.

For det helt lille spæde barn skal nærværet og nærheden stå i forreste række. Derfor er balancen måske ikke det første, vi tænker på hos det lille spæde barn, og det er okay. Alligevel er balancen med os i alt, hvad kroppen foretager sig, og for det ufødte barn allerede stimuleret inde i maven. Derfor er alle små bevægelser – en vuggen i armene når dit barn skal falde til ro, en vending fra side til side når dit barn bliver puslet, eller små bevægelser fra barnevognen, når I kører af sted – med til at opbygge balancefornemmelse.

Balancefornemmelsen kommer af et fint og tæt samarbejde med muskelledsansen, følesansen og synet, men især stimuli af vestibulærsansen, som sidder i det indre øre. I denne periode går dit barn fra at være helt spæd til allerede at kunne lege med sin motorik i sin maveliggende stilling, rulle, måske krybe og hygge sig på ryggen, alt imens der manipuleres med hænderne. Det er kun herligt – og for det lille barn betyder det, at jo mere bevægelse, jo mere stimulering af balancen, jo mere balancefornemmelse, jo mere bevægelse – på alle måder en win-win-situation.

I bobles Tumleuniverset vil vi gerne være med hele den bevægeglade vej! Så brug gerne Donut til blide små vuggende bevægelser, der minder lidt om det, dit barn kom fra, lige før fødslen (livmoderen). Brug gerne Kylling, Ælling eller Skildpadden til at skabe balancefornemmelse, og brug gerne Fisken til at rulle henover, når dit barn er klar til det. Dit lille barn skal stimuleres med små overraskelser, det lidt større barn med lidt større overraskelse – altid på en nærværende og nysgerrig måde. På en måde så det føles skønt for både dit barn og dig at opnå fornemmelse for balancen.

ØVELSER TIL BABY 7-12 MÅNEDER

Den motoriske udvikling for 7-12 måneder

Det helt lille barn er ikke så lille længere, og der er smil, latter, pludren og også tårer, når den motoriske udvikling ikke altid følger med på alt det, barnet har lyst til. Heldigvis er tårer og lidt hidsighed også en drivkraft, så de næste mange måneder er der drøn på den motoriske udvikling.

Nakke og ryg skal fortsat være i centrum, for barnets videre udvikling er afhængig af den stærke nakke og ryg. Derfor er det væsentligt, at selvom dit barn er vidt omkring, er der plads til at have stunder, hvor der bliver ligget på maven, gerne sammen med dig. Måske oven på dig eller i et højt løft i dine arme. Det der især hjælper dit barn er, at du er nærværende, fanger opmærksomheden ind, måske selv er i bevægelse eller laver overraskelser a la titte-bøh – så positionen bliver fanget ind kortvarigt. Blot det, at du har et skærpet fokus som den nære voksne, betyder, at nogle aktiviteter hjemme hos jer selvfølgelig bare skal være legende og bevægeglade, men også have opmærksomheden rettet på den stærke nakke og ryg.

Det er en alder, hvor vi skal ”sælge varen”, hvis det at ligge på maven skal lykkes på den bevægeglade måde. Ikke på maven hele tiden, men gerne ofte. Det er en periode, vi tager alvorligt i bobles Tumleunivers, men også en periode, der er helt igennem vidunderlig. Vidunderlig fordi Tumlemøblerne er rigtig fine at bruge for dit barn, når netop det aktive, kreative og sansestimulerende skal følges ad – for dig og dit barn.

I denne alder er dit barn rigtig godt på vej med at bruge sin krop. Barnet kan nogle gange blive rigtig frustreret, hvis krop og ønsket handling ikke lige følges ad. Derfor er det også en periode, hvor du som forælder er på fast arbejde, når det at rulle, krybe og kravle er på vej til at blive en del af dit barns motoriske repertoire. Du skal nemlig være på med smil og opmuntring, så rullebevægelsen og krybe- og kravlemønstret bliver automatiseret. Det bliver det kun, hvis det bliver gjort rigtig mange gange. Derfor skal det være sjovt, og det skal prøves på mange ens måder, men også mange forskellige måder. Netop gennem dette får dit barn mange forskellige motoriske stimuli, som er byggestenene for den videre motoriske udvikling.

Det er en alder, hvor dit barn gerne vil frem, og hvor rullet, krybet og kravlet bruges til netop dette. Men det er også hårdt muskelarbejde, så derfor skal vi være klar med nærvær og nysgerrighed. Vi skal nærmest ”sælge varen”, hvis det skal lykkes at hjælpe dit barn bevægeglade på vej. bObles Tumlemøbler kan være med til, at det lykkes rigtig fint. Og det er, fordi Skildpadden er sjov at krybe henover, Fisken er velegnet til at kravle på og Tumlerøret er så fint at rulle i.

Denne periode er en helt fantastisk øvefase for dit barn. Der er stor kropslig trang til at bevæge sig omkring, så skab endelig plads til det. Det, dit barn især er i gang med, er at trække sig op på armene og videre op at stå, eksempelvis ved sofaen eller sofabordet. Hvis det i starten ikke lykkes at trække sig op med armene, vil I oftest se en meget glad baby, når I hjælper på vej og støtter lidt. I behøver ikke at forcere gangmønstret – det skal nok komme. Det vil være fint, hvis I skaber passende udfordringer i jeres egne rammer. Barnet kan så øve sig selvstændigt på at fornemme sin egen balance, stole på sine faldreaktioner og styrke sine benmuskler ved at stå op og bøje i benene i en uendelighed.

Her kommer bObles Tumleunivers virkelig i spil. Det er, fordi der findes Tumlemøbler i så mange forskellige størrelser og med stor variation i deres bevægeudslag. Derfor kan I med stor fordel altid have en bObles eller tre ved hånden. I kan lægge dem på gulvet, og I kan give jeres barn mulighed for at bevæge sig der, hvor I er – i køkkenet, i stuen eller måske i entréen. Variationen og den mulige motoriske ramme for at udvikle det at stå og gå kan hermed få de bedste betingelser.

Dit barn er ved at finde ud af, hvad det er muligt at bruge kroppen til. Der skal rulles, krybes, kravles og op og stås ved alt muligt – hvis muligt. For det er ikke altid, at det går så hurtigt for barnet, som barnet selv ønsker, og så er det jo ikke rigtig sjovt længere. Her er det, at du som forældre bliver dit barns bedste ven, for hvis der er noget, der er sjovt og dejligt – så er det at hoppe på dit skød. Som forældre skal I bare nyde det, blive ved og især tænke på, at I får stærke armmuskler – helt gratis. Det kan nemlig godt være lidt hårdt arbejde, men for dit barn er det at øve sig igen og igen – på balancen, timingen, kommunikation, muskelstyrke og på sjov og bevægeglæde.

Så selvom dit barn ikke som sådan kan hoppe – så er det faktisk allerede ved at øve sig. I bObles Tumleunivers vil Donut også gerne være en super duper ven. En Donut ven som dit barn – med din hjælp - kan få en hoppende fornemmelse på. Og du selv kan få en dejlig fjedrende fornemmelse med i hoppet. Det er mindre hårdt for dig, og I begge bliver stimuleret med variation – en win-win-situation.

I denne alder er der mange balance-lege. Barnet møver helt selvstændigt afsted med sin motorik og vil prøve alt muligt af. Rullet er på vej til at blive automatiseret og bruges aktivt, krybet går hurtigere og kravlet er godt på vej, så der er hele tiden niveauforskelle for barnet, som det selv indtager. Her er balancen en vigtig del af det samlede billede. Balancen er også den, der bliver øvet og som skaber sikkerheden for dit barn. Der er den selvstændige del – og så er der den del, hvor du hjælper til, og laver sjov og ballade i hverdagen sammen med dit barn. Din del kan gøres ved at løfte barnet højt op og ned igen og igen, smile og snurre rundt eller hjælpe dit barn med at slå en lille kolbøtte i den bløde seng.

For balancen er med os i alt hvad vi gør – og heldigvis for det. Det samme gør sig gældende i bObles Tumleunivers. Vi elsker bevægelse, og med hvert eneste Tumlemøbel ønsker vi at stimulere balancen. Det kan være lidt eller meget stimulering – helt og aldeles afhængigt af, hvad du og især dit barn er parat til.

ØVELSER TIL TUMLING 13-18 MÅNEDER

Den motoriske udvikling for 13-18 måneder

Hu hej hvor det går – for rigtig mange børn er nu gået fra vandret til lodret helt selvstændigt, op og ned, ud og ind – alt skal prøves af. En helt ny verden åbner sig – mange niveauer i barnets motoriske udvikling er prøvet af, og de kan og skal nu forfines. Som den nære voksne kan man godt få travlt med at følge med i det høje tempo. Derfor, når der er plads til en stund, hvor tempoet kan sættes lidt ned, så tænk gerne på den maveliggende position. I kan sammen ligge på gulvet, hvor du som den voksne giver lidt massage med dybe, nærværende tryk på skuldre, arme, hænder, lår, lægge og tær – alt imens dit barn ligger på maven. Simpelthen for at være sig bevidst, at det, der blev brugt meget tid på da dit barn var helt lille, fortsat er aktuelt – en stærk bagside er for hele livet.

Hu hej hvor det går, og i bobles Tumleunivers er vi bare rigtig glade - bevægeglade, fordi det er så tydeligt, at det er sjovt og dejligt for dit barn at bevæge sig i forskellige niveauer. De forskellige niveauer med forskellige understøttelsesflader og forskellige vip. Et Tumleunivers der hele tiden giver svar til kroppen om, hvad der sker, og som giver kroppen en mulighed for at justere ind. Så næste gang gør kroppen det samme eller måske vælger den at gøre det lidt anderledes – et bevægelsesloop - som alt sammen er med til at give dit barn kropslig erfaring og dermed kropslig bevidsthed.

I denne alder har dit barn forventeligt rigtig godt fat i sit rulle-, krybe- og kravlemønster. For mange børn er det gangmønstret, der bliver øvet igen og igen, og det skal det også. Alligevel vil I se, at især krybe- og kravlemønstret bliver flittigt brugt. Hvis det ikke er hele rul, så er det halve rul enten på gulvet eller ved at dreje sig efter noget, siddende, stående eller i sin krybe/kravleposition. Så selvom jeres barn er lodret nu, og det kommer omkring på sine ben, er det automatiseringen af rullet, krybet og kravlet, der er en medvirkende årsag til, at det at gå lykkes så fint for dit barn. Derfor giver det rigtig god mening at sikre, at dit barn fortsat har mulighed for at rulle, krybe, kravle og bevæge sig i forskellige niveauer.

I bobles Tumleunivers er vi bare rigtig glade - bevægeglade, fordi det er så tydeligt, at det er sjovt og dejligt for dit barn at bevæge sig i forskellige niveauer. Et univers med forskellige understøttelsesflader og med forskellige vip. Et Tumleunivers der hele tiden giver svar til kroppen om, hvad der sker, og giver kroppen en mulighed for at justere ind. Næste gang vil kroppen gøre det samme, eller måske vælger den at gøre det lidt anderledes – et bevægelsesloop, som i sin enkelhed kunne beskrives som bevægeglæde/erfaring/udfordring i en dejlig uendelighed.

For rigtig mange børn er det omkring 1-årsalderen, at de er klar til at gå deres første selvstændige skridt. Det er for os forældre et stort øjeblik – og det skal det også være. De første selvstændige skridt er oftest bredsporet og i høj hastighed, begge dele for at holde balancen. Efter at de første få selvstændige skridt er taget, åbner der sig en helt ny verden, hvor det sjoveste er at gå, gå og atter gå. Dit barn vil også søge tilbage i de andre niveauer, der hvor det giver kropslig mening. Men selve gangmønstret vil have høj prioritet for dit barn. Det bør det også have for dig, så hvis dit barn er veloplagt, så gå nogle skridt sammen frem for at sidde på armen. Naturligvis ikke lange afstande, men passende afstande, der hvor det giver mening I jeres hverdag.

Dit barn vil gerne gå, gå og atter gå – dit barn vil virkelig bare gerne øve sig på det nye og helt fantastiske, der er sket. Bobles Tumleunivers giver mulighed for netop dette – så lav gerne en bObles bane, som dit barn kan stå og gå ved. Den kan laves stabil, men måske også med små vippende overraskelser. Kroppen vil elske at øve sig på at gøre sig parat. For dit barn er netop ved at øve sig, og derfor vil sikre krybe- og kravlemønstre oftest blive brugt, selvom dit barn er oppe at gå – og sådan skal det også gerne være.

Dit barn er i denne alder ikke for alvor klar til at hoppe, men er alligevel vældig i gang med at øve sig. For alt imens at der skal stås ved alting og gås fra den ene ting til den anden – så skal barnet ind imellem også ned fra et lille trin, ned fra en skammel, eller ned fra en kantsten. Det at tage det ene ben først er en lille for-bevægelse til hoppet. Handlingen som sådan er ikke hoppe-bevidst, og oftest har vi som den voksne barnet i hånden, hvis det virker for usikkert. Andre gange vil dit barn forsøge sig selv, og arbejde med sine faldreaktion - hænderne frem til at tage imod, hvis det bliver lidt for spændende. Derfor er det at gå, med små variationer og finurligheder, rigtig fint for den videre hoppetrang.

Det er lige det, vi gerne vil med bObles Tumleunivers: At skabe mulighed for variation, repetition og stimulation. Ved at lave en bObles Bane får I lidt af det hele. Især hvis Tumlemøblerne ikke er for høje og ligger stabilt – så tag en Krokodille, en Kylling, en Ælling og slut af med en lille Fisk – så har I en perfekt bane til et begyndende hoppeafsæt– enten til sidst eller undervejs. Alt er bare herligt, hvis den begyndende selvstændige hoppetrang kan blive vakt.

Dit barn er allerede 1 år og er nu mere lodret end vandret i sit bevægemønster. Dit barn vil i denne alder virkelig arbejde med sit gangmønster, fordi det at gå simpelthen er så stort for barnet. Et sikkert gangmønster kræver en sikker balance, og den kan kun blive sikker ved at øve sig. Det kan være en god idé fortsat at tænke den motoriske udvikling ind, så balancefornemmelse i forskellige niveauer bliver helt fortrolig, alt imens dit barn bliver større. Hvis du gerne vil hjælpe dit barn på vej, skal du tænke på, at du skal hjælpe med balancefornemmelsen, ikke tage den. Derfor skal du, når du holder i dit barns hænder, have tyngdepunktet foran dit barns krop, for så hjælper du dit barn med selv at fornemme balanceudforingerne. Hvis tyngdepunktet er bagudrettet, er det dig, der tager hele balancefornemmelsen, alt imens dit barn laver en aktivitet. Så prøv den første måde, så bliver det en win-win både for aktiviteten og balancen.

Og prøv også bObles balancebane igen, igen og igen. Prøv forskellige opsætninger, der med forskellige højder, stabilitet eller vip giver forskellige stimuli. bObles Tumleunivers er uendeligt, og balance har de bedste betingelser, når variation, repetition og stimulation går sammen hånd i hånd.

ØVELSER TIL TUMLING 19-24 MÅNEDER

Den motoriske udvikling for 19-24 måneder

At ligge på maven skal gerne tænkes ind i daglige aktiviteter, men for et barn i denne alder er det ikke så aktuelt at ligge ned, medmindre det er søvnen, der kalder. Alligevel vil jeg gerne bede jer om at være opmærksomme på, at ved at hitte på sammen med dit barn, så der altid er nogle lege og et samvær, der fordrer, at der ligges på maven, så nakke- og rygmuskulatur bliver aktiveret. Måske I kan ligge på maven og trille en bold til hinanden. Måske I kan ligge på maven og kigge i en billedbog og få jer en god snak om det. Eller måske I kan trille henover en bold, tage fra med hænderne og på den måde få arbejdet med bagsidens muskulatur.

I bObles Tumleunivers er vi så glade for at Fisken er så fin at rulle henover – gerne med hjælp eller helt selvstændigt. Det er nemlig sjovt og sejt, men også herligt fordi tempo hjælper kroppen i sit muskelarbejde – kroppen gør sig parat. Når I triller en bold til hinanden, eller blot ligger for at læse en bog – kan de fine vaner varieres ved at vende Krokodillen om og bruge den som slidske, og måske også vippe lidt, hvis det føles dejligt.

Dit barn vil blive mere og mere sikker i sin gående position. Alligevel vil du se, at hvis noget føles usikkert, er rulle-, krybe- og kravlemønstret lige ved hånden – og det er smart. For dit barn betyder det nemlig, at meget bevægelse er muligt, idet dit barn kan veksle i sine niveauer i et bevægelsesflow. Når dit barn begynder at bevæge sig mere lodret, bliver rulle-, krybe- og kravlemønstret en hjælpeforanstaltning. Især krybe/kravlemønstret er det, der bruges, når dit barn skal kravle op ad en stige til den øverste køje. Eller op ad trinnene for at rutsje ned af rutsjebanen, lege i ribben, gå på trapper – alt sammen noget, der svarer til et ”lodret kravlemønster”. I den alder skal du være omkring dit barn, når bevægeglæden udfordres, men det varer ikke længe, førend dit barn siger: ”ka’ selv” og ” vil selv” – så hands off.

I bObles Tumleunivers er vi så begejstret for, at Fisken er så fin at rulle henover. På den måde får dit barn fortsat rullet – ikke omkring sin egen akse, men på en anden måde - og det er kun herligt. Kroppen elsker variation. Hvis der er flere Fisk, kan de stilles oven på hinanden eller i forlængelse af hinanden lidt forskudt og vil på den måde være velegnede til at krybe og kravle på – selvom dit barn er oppe og gå.

Gangmønstret har allerede ændret sig. Fra at været bredsporet er det nu med en mindre understøttelsesflade, og der ses mere flow og sikkerhed i dit barns bevægemønster. Det er en periode, hvor dit barn øver sig i at gå rundt om ting, forbi ting, op ad ting, over ting – alt skal prøves. Verden er blevet større, mulighederne er flere, og indimellem falder dit barn også. Det er en helt naturlig del af det motoriske land, der er ved at blive indtaget. Dit barn skal nødig falde og slå sig slemt, men dit barn skal falde indimellem og lære at tage fra med sine hænder – fremadrettet, sideværts og til sidst bagudrettet. De faldreaktioner, der har været en del af dit barnets motoriske univers hele vejen igennem, skal nu stå sin prøve.

I bObles Tumleunivers har dit barn mulighed for at bevæge sig stabilt og sikkert, men også gerne lidt ustabilt og dermed lidt usikkert. Selvfølgelig skal dit barn ikke føle sig utryg – slet, slet ikke – men der skal motoriske sjove udfordringer til, for at den motoriske udvikling bliver ved med at være den bevægeglade udvikling. Gå efter Fisken mens den triller, gå fra Kylling til Kylling – hvor den ene vipper, og den anden ligger helt stabilt. Du kan også stå på Krokodillen som en rigtig Krokodille surfer – det er ikke så tit, man kan det!

Gangen hos dit barn er blevet mere sikker, og det betyder noget for den videre udvikling af hoppet. Der vil endnu ikke være et hop, som vi kender det, og det er altså også helt okay – dit barn er nemlig ved at øve sig på alt muligt andet motorisk, som oftest er en forløber for hoppet. Der kan være en timing og en koordination i forhold til at hoppe ned fra noget, som skal øves. Ofte vil dit barn nu kommunikere om hjælp og række hånden frem, når der er noget, der skal øves og opnås. Du vil også se, at dit barn vil øve sig på at hoppe på stedet, hvor det en ben løfter sig fra gulvet, alt imens det andet bliver på gulvet – dit barns egen lille hoppedans.

bObles Tumleunivers handler helt overordnet om nærvær, nysgerrighed og sansestimuli. Alt det skal bruges her for at se, opdage og understøtte det hoppende univers. Så skab gerne en bevægelsesramme, der er tilpas enkel, så dit barn bare går i gang. Rammen skal også være tilpas udfordrende, så I sammen får kommunikeret jer frem til og hjulpet hinanden med et hop. Vi vil selvfølgelig gerne foreslå en bObles bane, men også gerne blot et enkelt Tumlemøbel til at hoppe ned fra. Ikke så højt, så dit barn ikke kan selv. Det kunne være en Ælling, en lille Fisk eller Krokodillen, hvor hvert trin har hver sin udfordring.

Hu hej hvor det går – mange færdigheder er på plads, men bliver fortsat øvet. For al bevægelse følger en nogenlunde ens udvikling – men barnet har også en egen vilje. Så der er både noget, barnet kan blive præsenteret for, men også noget barnet selv synes er sjovt, som det går efter og som bare skal prøves af. Uanset hvad der er tilfældet, så har barnet fart på. Den integrerede balancefornemmelse, i samspil med koordination, betyder fornemmelse for næsten at mestre en færdighed og giver dit barn gå-på-mod. Derfor vil der blive sparket til en bold, fordi balance også er lig med vægtoverføring. Derfor vil der blive kørt på scooter, fordi den selv samme vægtoverføring betyder, at dit barn selvstændigt kan komme op på den. Der vil også søges mod kasser, der kan gås op i, fordi dit barn kan. Din opgave er at tænke ”hands off”, fordi balance kun kan blive bedre, forandret og sikker ved at dit barn selv udfordrer den i eget tempo, hele tiden.

Derfor vil vi i bObles Tumleunivers så gerne sige: Lad dit barn trille med Fisken, gå op i Tumlerøret, balancere på Dinoens slidske, kravle højt op på Myreslugeren eller suse af sted på Tumlebrættet. For der skal ske noget – noget hvor kroppen er i gang, og bare suger erfaring til sig. Din opgave er at passe på dit barn på en nærværende og nysgerrig måde, men med plads til selvstændighed. Det er en spændende periode, for dit barn vil så meget, men mestrer endnu ikke det hele – tid er en helt igennem dejlig faktor her.

ØVELSER TIL BARN 25-30 MÅNEDER

Den motoriske udvikling for 25-30 måneder

Halløj hvor det går. Nu skal der arbejdes med de gode vaner, så det at ligge på maven, når der er en passiv aktivitet – som at læse, lytte, eller se på en skærm – også bliver til hverdagsmotorik. Så selvom aktiviteten er passiv, så er kroppen aktiv. Det er en fin måde at få opbygget udholdenheden af bagsidens muskulatur på. Men også for at få syn for sagen – for hvor meget kan den holde til, den muskulatur? Hvis dit barn vender og drejer sig, så er det helt ok – tænk på det som en lille pause, men tænk også, at I skal tilbage til udgangspositionen – nemlig at ligge på maven!

I denne alder er bObles Tumleunivers super aktuelt at være sig bevidst. Især når der skal ligges på maven, kan man tænke over – og det kan være forskelligt fra barn til barn og forskelligt fra dag til dag hvad det lige er, kroppen godt kan lide. Hvad skal der til, for at det lykkes at ligge lidt længere tid på maven? Prøv med en bred understøttelsesflade, et lille vip eller en dejlig fornemmelse, og fordi bObles Tumlemøbler føles rare at røre ved, vil Krokodille; Donut, Skildpadde eller Fisken være dejlige at ligge henover eller på.

Det, der er så dejligt i den alder, er, at det at bevæge sig i forskellige niveauer er ubesværet og sjovt. Netop det at bevæge sig i forskellige niveauer er det, barnet søger – fordi det kan! Men også fordi det nu kan observere og se, at der er andre børn omkring, der finder på sjov og ballade og har gode ideer til, hvordan kroppen kan bruges sammen med andre. Rigtig ofte - hvis en god leg er sat i gang af barnet selv, eksempelvis rulle ned ad en bakken, kravle som en tiger, eller krybe som en slange – så vil dit barn gerne gentage det igen, og igen så kroppen oplever en færdigheds fornemmelse, en fornemmelse af, at: ”det kan jeg”.

Jamen hvor er det herligt - det er lige det bObles Tumleunivers er helt vild med. Og det som bObles Tumleunivers er så velegnet til. Sæt en Elefant, en Skildpadde, en Ælling og et par Kyllinger sammen, og de bevægeglade motoriske niveauer vil blive stimulereret alsidigt – det er skønt for kroppen.

Dit barn vil nu, helt bogstaveligt, have gå-på-mod. Motoriske handlinger, som vi voksne slet ikke har tænkt på, skal nu prøves af. Hvor hastighed før var ment som en måde at holde balancen på, er balancen nu det, der bliver udfordret. Gangen ses ofte sådan lidt småløbende med flere sving og finurligheder. Hastighed er sjovt, og sikkerheden i lodret position føles helt naturlig. Det betyder også, at barnet i denne periode kan begynde at sparke til genstande, såsom en bold. Men det er svært, for lige netop i den aktivitet er al vægten på ét ben kortvarigt! Præcision, mål og retning – ja, det må komme senere, meget senere, men vi skal jo starte et sted.

I bObles Tumleunivers er det derfor helt oplagt at tænke i zigzag-baner, hvor Tumlemøblerne kan væltes igen og igen, med hånden, foden eller hele kroppen. Alt, hvad der kan trilles, skal have et skub, men det skal også meget gerne indgå i en leg, hvor dit barn skal tage imod. Eller dit barn kan bevæge med samme hastighed efter det, der bevæger sig – Fisk og Donut er geniale her.

På nuværende tidspunkt kan dit barn så meget motorisk og spejler sig tydeligt i andre. Barnet bliver inspireret af andre børn og vil prøve det selv. Dit barn er også i en tydelig øvefase, så hvis noget er sjovt for kroppen, så bliver dit barn gerne ved, til det mestrer en øvelse. Det kan også være, at det er lidt for svært for kroppen. Så kan det være en god idé at give det lidt tid, se det an, og lokke lige så forsigtigt – så det bliver på dit barns præmisser. Derfor vil I nu se, at jeres barn vil prøve at hoppe ned fra alt muligt. Det sker, fordi fornemmelsen for at gøre det med samlede ben er lige ved at være der, og måske er den der allerede – og det er sjovt, rigtig sjovt. Hvis dit barn kan selv, vil det bare forsøge sig – hvis det er for svært, kan en hånd lige hjælpe til og støtte lidt.

Så brug gerne alle Tumlemøblerne fra bObles Tumleunivers – tænk i en god understøttende flade, når der skal hoppes ned. Det gør det nemmere, og måske bliver det også sjovere – så hop gerne ned fra Fisken eller en væltet Elefant. Hvis det er rigtig sjovt, vil dit barn helt automatisk søge andre veje. Barnet vil prøve at hoppe ned fra kanten af en væltet Dino eller Myreslugerens høje skammel – der skal og vil blive eksperimenteret. Husk at være nærværende og at være med i dit barns hoppeglæde.

Øvelse gør mester – og dit barn er ved at øve sig. Der er så mange motoriske bevægelser, dit barn mestrer, men også en fornemmelse af, at det at øve sig kan give mening. Børn er forskellige, og heldigvis for det, men hvis de får lov til at bruge deres motorik, svarende til deres bevægelsesniveau, vil de også mærke bevægeglæde og få mod på mere. De spejler sig i hinanden, både i dem der er jævnaldrene men især dem der er lidt ældre – hvad kan de mon med kroppen, og så går de ellers i gang med at ”abe efter”, gentage og lære noget nyt. Hvis det ikke er sjovt, så ses der et hurtigt skift til noget, der er sjovere, og som for det enkelte barn giver mere kropslig mening. Uanset hvad dit barn finder på, så vil al bevægelse kræve små justeringer med kroppen. Justeringer der er et tæt samarbejde kroppen og sanserne imellem, for at balancen både får, men også giver, lige præcis det, der skal til for at blive i en lille motorisk leg.

I bObles Tumleunivers kan dit barn tumle vildt eller lige så stille. Hvad der end vælges, vil dit barn få stimuli svarende til det, kroppen gerne vil have lige nu. For når dit barn begynder at lege, så kan Tumlemøblerne blive til lige netop det, dit barn ønsker. Det kan blive til en båd, en bil eller måske en isbod, og det valget falder på er det, der leges – både i ord og handling. Så en Dino kan blive til en bil, der racer afsted, en Elefant kan blive til en båd, der sejler på havet, og to Ællinger og en Myresluger-del kan blive til en isbod. Rigtig god fornøjelse med at sætte ord og handling på balancen.

ØVELSER TIL BABY 31-36 MÅNEDER

Den motoriske udvikling for 31-36 måneder

Når barnet nærmer sig de 3 år, er der så meget motorisk, der er prøvet af og forfinet. Færdighederne står i kø for at blive forankret i kroppen. De færdigheder kræver koordination, tålmodighed, nærvær, nysgerrighed og gentagelser i de uendelige.

De færdigheder kræver også muskelstyrke og muskeludholdenhed. Derfor skal nakke- og rygmuskulaturen fortsat være basen i den videre bevægeglade motoriske udvikling og færdighedsbeherskelse. Tænk derfor den maveliggende position ind, når der er passive aktiviteter såsom brug af iPad, højtlæsning eller små finmotoriske aktiviteter som puslespil eller vendespil. Tænk også den maveliggende position ind når der skal være gang i den på gyngen, rutsjes ned af rutsjebanen eller køres med trillebøren en sommerdag i haven.

I denne alder er bObles Tumleunivers så aktuelt at være sig bevidst, når der skal ligges på maven. Det er forskelligt fra barn til barn og forskelligt fra dag til dag, hvad det lige er, kroppen godt kan lide, når der skal ligges på maven – og hvad skal der til for, at det lykkes at ligge på maven lidt længere. Hvis vejret er med jer, så tag gerne bObles Tumleunivers med udenfor. Så kan muligheden for at ligge på maven på en sjov måde være tilstede, lige når kroppen har lyst til at være bevægeglad.

Hu hej hvor det går – som snart 3-årig er kroppen så bevægeglad, at vi som voksne skal være vågne og forstå, at alt er muligt. Rulle, krybe, kravle vil blive søgt mindre, fordi gangmønstret er fuldt automatiseret og fokus vil være på øget hastighed – på vej mod løbet. Alligevel er det en god idé, at vi som voksne prøver at tænke lege ind, hvor det kendte bevægemønster stadigvæk bliver aktiveret. Det gælder om at have så store variationsmuligheder i sit bevægemønster som muligt. Så kravl under bordet, kryb op i sofaen eller rul rundt i dynerne i sengen, bare nyd alt det, kroppen kan og gør hele tiden.

Ja, det skal nydes! Verden er uendelig og kroppen er allerede godt på vej til at fornemme, erfare og forankre sig – kropslige byggeklodser, der definerer dit barns kropsbevidsthed. En kropsbevidsthed som bObles Tumleunivers så gerne vil støtte op om som et anker i dit barns liv ved at sætte legen fri og tumle sig til bevægeglæde.

Som snart 3-årig er der, og skal der gerne være, fuld fart på. Naturligvis må børn gerne være forskellige, men den motoriske udvikling skal gerne være så forankret i kroppen, at gangmønstret er blevet lidt ”forfinet”. Mønstret kan både være hurtigt og tæt på løb, men også roligt, helt afhængig af opgaven. Det gangmønster, der nu er fuldt automatiseret, det skal bruges. Hvis mulighederne byder sig, så skal barnet nok gi’ den gas – men vi voksne skal også være sikre på, at vi skaber nogle gode gå-betingelser og er opmærksomme på, at vi alle får brugt benene. Deri ligger nemlig meget bevægeglæde og muskeludholdenhed Derfor skal der gås ture – også i hverdagens små situationer. Det kunne være fra bilen/cyklen ind til hjemmet, op ad trapper ved en legeplads, på gangene i supermarkedet eller på vej ind til Børnehaven.

Bobles Tumleunivers kan sagtens inviteres udenfor – det kan nemlig tåle det, så gør gerne det, hvis I vil have variation på jeres græsplæne. I kan også tænke hjemmets gulv ind som en græsplæne. På den måde har vi alle en græsplæne, hvordan vi end bor. Det lyder måske lidt fjollet – men vi vil gerne fjolle. Oftest er mange af dit barns bevæge-timer indendørs og med bObles Tumleunivers sikrer vi det, vi allerhelst vil. Nemlig at grovmotorikken har de bedste betingelser – uanset om I er ude eller inde. Find derfor dine bObles Tumlemøbler frem og giv plads til bevæge-gas med hurtige, finurlige og mest af alt bevægeglade bevægelser.

Når dit barn nærmer sig de 3 år, vil det at hoppe være en del af det motoriske repertoire – hvor herligt. Det er ikke finpudset endnu, så der ses ikke kontinuerlige hop, som er velkoordinerede og i en rytmisk sekvens – men sjovt, det er det heldigvis! Det er så sjovt, fordi kroppen nu evner at hoppe ned fra noget med samlede ben, og fordi dit barn næsten kan hoppe op på noget og måske hen på noget med samlede ben. Hu hej sikke der kan hoppes. At hoppe bør aldrig stoppe – der skal virkelig være mange hop i livet. Det betyder så meget for vores krops velbefindende, koordinationsevne, kondition med mest af alt bevægeglade tilgang til tilværelsen.

Hoppe-loppe, vi vil også være med – for nu kan I hoppe sammen – ud til entreen når jakken skal på, ud i køkkenet for at få en gulerod eller over dørtrinnet, bare fordi det er sjovt. For bObles Tumleunivers betyder det helt konkret, at Tumlemøblerne kan få en yderligere dimension. Nu kan der nemlig hoppes fra Fisk til Kylling og videre til Skildpadden. Og måske helt hen på en Donut og videre til en Krokodille. Tumlemøblerne kan ligge tæt på hinanden eller med lidt afstand. Der kan hoppes hen, ned og op – bare dit barn får brugt sin hoppekrop.

For at øge sit motoriske repertoire skal der balance til, og trangen til at bevæge sig i høj hastighed er ofte tilstede hos dit barn. Den høje hastighed er nemlig en hjælp på vejen til at udføre mere komplekse motoriske handlinger – som at løbe stærkt, hoppe højt eller at cykle med støttehjul. Dit barn er der ikke helt endnu, men balancen vil gerne have en boost, for der står nemlig flere motoriske færdigheder i kø. Færdigheder der skal øves, prøves, læres og mestres – men mest af alt give bevægeglæde og mod på et liv i bevægelse.

Sig derfor ja til alt det, dit barn søger, som at løbe zigzag på græsplænen, hoppe op på en sten, vælte et pudetårn på gulvet, gynge højt, balancere på en kantsten, slå en kolbøtte, danse fjolledanse i stuen, snurre rundt om jer selv, eller rulle i sengen – du hjælper der, hvor det giver mening for dit barn, og resten af tiden holder du igen, men er naturligvis dit barns sikkerhedsvagt. Balance, balance ta’ en chance!

Balancen er med os hele livet, og tit bliver udtrykket ”det er en balancegang” brugt om livet og det livet byder os. For dit barn på 3 år er det en fjollet abstrakt tanke. Alligevel er det det, dit barn er ved at øve sig på – nemlig at balancere. I bObles Tumleunivers er det med kroppen forrest, så uanset hvordan eller med hvilke Tumlemøbler I vælger at tumle, er balancen med jer hele tiden. Det kan faktisk ikke undgås, og det er kun godt!

Ligge på maven

En stærk ryg er et super vigtigt udgangspunkt for barnets videre bevægemønster - både når barnet som helt spæd skal være maveliggende, men også i voksealderen. Noget af det bedste man kan gøre, er at skabe nogle betingelser, der hjælper barnet på vej, og ikke mindst vedligeholder en stærk ryg.

Rulle, krybe og kravle

Med en stærk ryg vil barnet opleve, at det er nemmere at rulle. Når barnet ruller, er det selv i gang med at bevæge sig, og i kombination med barnets nysgerrighed, skaber det grobund for den videre udvikling, hvor barnet begynder at krybe og kravle. Det lille barn kan have gavn af at blive hjulpet lidt på vej, men ellers er det bare om at skabe universer af forskellige højder og drøjder og motiverende objekter med lys og lyd, så rammen er sat for bevægelse. Det lidt større barn skal endelig blive ved med at rulle, krybe og kravle, for det er så gavnligt for barnets kropsbevidsthed.

Gå og stå

Kom op og stå. Det helt lille barn gør det oftest første gang på skødet. Men det skal øves mange gange, førend sikkerheden er der og de første selvstændige skridt bliver taget. Det kræver muskelstyrke i benene og rigtig god balance at gå. Så når barnet rejser sig, står og bøjer og strækker benene eller går sidelæns ved møbelstøtte, er det den rene muskel-balancetræning. For det lidt større barn skal der bare være mulighed for at øve og øve og øve sig… For det er det, der skal til, førend færdigheder opnås.

Hoppe

Det er vidunderligt at hoppe - for det er det nærmeste vi kommer på at flyve. I alle aldre skal denne udfordring tages op. Et perfekt hop består af et afsæt og en landing og kan variere i det uendelige. Jo flere gange vi hopper, desto bedre lærer vi kroppen at kende - og jo sjovere bliver det.

Balancere

Balancen er med os i alt, hvad kroppen foretager sig. For det ufødte barn er balancen allerede blevet stimuleret inde i maven. For den nyfødte - og lille baby bliver balancen stimuleret ved hver eneste bevægelse og ved hver eneste niveauforskel. Når barnet bliver lidt ældre - og selv kan komme omkring - bliver balancen ikke kun stimuleret, men også udfordret på helt egne betingelser. Jo mere barnet er tryg ved sin balance og sine faldreaktioner, fremadrettet, sidevers og bagudrettet, jo mere vil barnet selv udfordre den. Og det er lige præcis det, der skal til - barn som voksen - gennem hele livet: Ta’ en chance og bevæg din balance.

Skab bevægeglæde

Med bObles Tumleikoner er det vores ambition at skabe et bevægelsesunivers, der kan blive ved med at in-spirere til kropslig leg og bevidstheden om alt det kroppen kan og bare skal prøve af – men mest af alt følelsen af bevægeglæde – er det vi kalder ”Den glade udvikling”. Dette koblet i et stærkt fællesskab af

  • nærvær,
  • nysgerrighed
  • sansestimuli

Louise Hærvig
- Børnefysioterapeut

Nærvær

Nærværet er mellem dig og dit barn. Det er en kontakt, hvor du byder ind med dig selv i et møde, en opmærksomhed eller en leg - lige nu, lige her. Nærvær er en oplevelse, der lejrer sig i kroppen og dermed er mere end blot fysisk tilstedeværelse. Oprigtigt og umiddelbart nærvær er en følelse, der er så stimulerende for dit barns evne til at være opmærksom, engageret, kreativ og for at kunne lære nyt og udvikle sine sociale kompetencer.
Nærvær er dit barns oplevelse af at blive rørt ved, set på, lyttet til og leget med på egne præmisser. Hvor I smiler til og spejler jer i hinanden og for en stund glemmer tid og sted. Så vær bare i det nære og nyd det.

Nysgerrighed

Nysgerrighed på hinanden og vores fælles omgivelser er en stærk følelse, der giver os trang til at undersøge omverdenen og blive kendt med det ukendte. Nysgerrighed er den lyst og forundring, dit barn har til at undersøge og opleve med en enestående åbenhed. Så kom bare i gang, så nysgerrigheden kan få lov til at blomstre. For det er det, og gøre os klogere på os selv og på hinanden. Den skal gerne blive til tanker og værdifulde snakke, til leg og læring, til kropslig udfoldelse og sjove eksperimenter, hvor kroppen er med hele vejen. Hvis det er sjovt og meningsfuldt, giver det lyst til mere. En positiv spiral er skabt. Derfor giv nysgerrigheden plads og nyd det.

Sansestimuli

Sanserne som sådan er ikke til at få øje på. Alligevel er det dem, der er så afgørende for, hvordan barnet trives og udvikler sig. Det er især følesansen (den taktile sans), muskel-ledsansen (den proprioceptive sans), samt balancesansen (den vestibulære sans), der har et tæt samarbejde og sender input og output frem og tilbage mellem hjerne, krop og sjæl.

Se alle inspirations kategorierne

Inspirations univers

Fri fragt på ordrer over DKK 499,-

Vi tilbyder fri fragt på alle ordrer over DKK 499,- med levering til pakkeboks.

1-3 hverdages levering

30 dages returret

Hos bObles har du altid 30 dages fuld returret.