Gå videre
🌸SUMMER SALE - OP TIL 60%🌸 Fri fragt på ordrer over DKK 499,-

bObles produkter er mere relevante i dag end nogensinde før

Det danske børne- og design brand, bObles, forstår Sundhedsstyrelsens nyeste anbefalinger om børn og styrketræning, og tilføjer: “Dejligt, for vi har været på denne mission siden 2006.” 

Virksomheden bObles blev grundlagt i 2006, og visionen var og er fortsat at give børn et aktivt børneliv, hvor det vigtigste motoriske fundament understøttes gennem leg og bevægelse.

bObles var de første på markedet, der designede møbler til børn beregnet til at tumle, udfordre deres balance, bruge deres muskler, bygge, lege, sidde og sanse. 

12. juni 2023 lagde Sundhedsstyrelsen deres nyeste anbefalinger ud, hvor børn ned til 5 år anbefales at styrketræne minimum 3 gange om ugen. Dertil kommer de mere kendte anbefalinger til den daglige fysiske aktivitet på minimum 60 minutter for børn ned til 5 år. 

bObles mener, at et godt motorisk fundament er helt centralt for barnets udvikling og bør understøttes gennem bevægelse og aktiv leg. Derfor hilser de det velkomment, at Sundhedsstyrelsen mener det samme.

Børn stopper tidligere med at lege
Der er forventeligt mange forskellige årsager til, at vi i 2023 ser, at rigtig mange børn stopper tidligere med at lege end nogensinde før. Den tidlige opbremsning i legen er bl.a. med til også at bremse den fysiske udfoldelse. Samfundet i dag er også et teknologisk samfund, og meget tidligt bliver børnene en del af den hverdag, der afspejler 2023. 

Når barnet bliver mere optaget af udefrakommende faktorer som digitale spil og lignende på diverse skærme, sætter det ofte barnet i en passiv position, som ikke udfordrer hverken barnets fysiske eller mentale udvikling. Det er denne stillesiddende tid, som Sundhedsstyrelsen anbefaler minimeres.

For de lidt større børn er det ofte de sociale medier på skærmene, som tager børnenes opmærksomhed og bremser deres fysiske udfoldelse. 

Ifølge hjerneforsker, Kjeld Fredens, sker læring med kroppen forrest. Børn lærer og tænker med kroppen, og alle de små kropslige succesoplevelser børn har, er med til at opbygge deres selvværd. Derfor er den fysiske bevægelse så utroligt vigtig - i hjemmet, i institutionen og i skolen. Selv den mindste bevægelse holder kroppen og hjernen i gang, hvilket alle bObles’ produkter understøtter som noget helt unikt.

Konsekvensen af den manglende fysiske udfoldelse
Videnskaben har allerede vist, mere end én gang, at for lidt fysisk og mental stimulans kan have en direkte konsekvens for barnets mentale og fysiske sundhed, og når børn ikke trives, har læring langt sværere betingelser. 

Derfor er der en undren hos bObles: “Hvorfor tvinger vi fortsat børnene til at skulle sidde stille på statiske stole i undervisningen og ved bordet, når vi ved, at børn lærer bedst, når kroppen har mulighed for bevægelse, så hjernen kan holde sig klar?” Virksomheden har, af en af de årsager, udviklet møbler, som børn kan sidde på, som stadig giver plads til bevægelse under indlæring. Disse sælges også ind til flere skoler i både Danmark og udlandet. 

I bObles mener de nemlig, at forældre og lærere gør børnene en bjørnetjeneste ved at bede dem om at sidde stille, når de skal lære og på andre måder har behov for at holde deres sanser åbne: “Det er kontraproduktivt”, mener bObles. “Prøv at lægge mærke til vores eget kropssprog, når vi fx læser en artikel eller sidder foran computeren. Vi laver hele tiden mindre bevægelser for at kunne koncentrere os.” Det gælder også ved spisetid, hvor især de små børn gerne skulle kunne koncentrere sig om at smage og føle og ikke være optaget af at skulle sidde “pænt”. “Helt grundlæggende er bevægelsen super vigtig for vores indlæring, så det giver faktisk ikke mening, at vi beder vores børn om både at sidde stille og høre efter. Det er, for de fleste børn, modsætninger”, fortsætter Louise Blædel, medstifter og designer i bObles. 

Bevægelse er guld
“Bevægelsen er hvor skatten ligger begravet, det er dér, vi skal finde guldet” udtaler Louise Hærvig, børnefysioterapeut ved Børneriet, i tæt samarbejde med bObles. Når bevægelsen bliver en leg, sker både styrkelse af kroppens muskulatur og vores mentale sundhed helt automatisk, uden vi behøver at forcere det. Succesoplevelsen er den, der giver os mod på at turde prøve igen - det er den, der giver os mod på at blive endnu bedre og styrker således også selvværdet. At kroppen udfordres giver en bedre kropskontrol og stærkere kropskerne, og ved at gøre dette til noget, som ikke blot handler om styrketræning, bliver det hele nemmere for både forældre og lærere at indfri Sundhedsstyrelsens anbefalinger, uden det bliver en sur pligt. 

bObles med opfordring til forældre: Sæt serviceniveauet ned derhjemme 
bObles stemmer i med anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen omkring manglen på bevægelse og fokus på de basale muskler i selve kropskernen, og bakker op om, at der skal gøres noget - både for de børn, som simpelthen ikke får bevæget sig nok til at have den grundlæggende muskelmasse på plads, men især for de helt små, så man kommer tidligt i gang med at styrke barnets ben, core, ryg og nakke, og dermed tager problemet i opløbet. 

“bObles har jo været på denne mission i mange år nu, og vores produkter er mere relevante i dag end nogensinde før”, siger Louise Blædel.

Bevægelse er en kæmpe stor del af indlæringsprocessen, og derfor giver det mening, at man integrerer bevægelse som en del af hverdagen derhjemme. Lad børnene selv bære ud af bordet, selv tage tøj på, selv rydde op, være med til at lave mad, osv. Vi har alle travlt og vil gerne lidt hurtigt videre i processen, men det bliver desværre på bekostning af børnene. “Sæt serviceniveauet ned derhjemme, så børnene bliver mere selvhjulpne - så kommer musklerne helt naturligt og tiden er godt givet ud”, fortsætter børnefysioterapeut, Louise Hærvig.

Sidst, men ikke mindst bidrager bevægelse til at lette det “mental load”, som mange børn desværre også kæmper med. Når vi bevæger os, frigiver kroppen først og fremmest endorfiner, som gør os gladere, og når vi så lykkes med disse udfordringer oveni, frigiver kroppen også dopamin, som gør at vores selvværd samtidig får et boost. 

bObles produkter er multifunktionelle og giver mulighed for både at tumle vildt, være kreativ og bygge, udforske balance- og koordinationsevner og desuden at sidde på og i, og samtidig være i aktiv tilstand. 

Dvs. at selvom barnet sidder ned og fx tegner eller løser opgaver, eller måske ser skærm, får kroppen stadig plads til den naturlige bevægelse, og sanserne holdes åbne. I et enkelt tumledyr findes utroligt mange muligheder - børnene mærker det, så placer det dér, hvor barnet er, og så er man faktisk i gang.

bObles sælger allerede produkter ind til flere skole i både Danmark og udlandet, til stole- og aktivitetsbrug i klasselokalerne, og til den aktive leg hjemme i stuerne og på børneværelserne findes inspirationen på bobles.dk. 

For yderligere info, interviews med de medvirkende i artiklen eller lignende, kontakt PR & Communications Manager, Maja Lundgreen på majal@bobles.dk

0 Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu, blev den første til at skrive en!

Skriv en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes før de vises på siden

Fri fragt på ordrer over DKK 499,-

Vi tilbyder fri fragt på alle ordrer over DKK 499,- med levering til pakkeboks.

1-3 hverdages levering

30 dages returret

Hos bObles har du altid 30 dages fuld returret.